StatTrack
free web hosting | free website | Business WebSite Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
  
   
 
IDEALIS MAHASISWA
 

Halaman Utama | Arkib| Perbincangan| Halaman Undian| Halaman Tetamu

    Updated on Friday, March 15, 2002 11:22 PM

ISU-ISU MAHASISWA MELAYU-MAHFUZ OMAR


Oleh Zali Ariffin(zaliwriter@hotmail.com)

(wawancara ini diadakan di pejabat Dewan Pemuda PAS, Taman Melewar, Kuala Lumpur, pada Jumaat, 15 Jun 2001)

Assalamu'alaikum w.b.t. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa Tuan Hj. bersama kami petang ini. Tahniah kerana menang tanpa bertanding di Muktamar PAS baru-baru ini.

Wa'alaikumussalam. Terima kasih.

Apa komen Tuan Hj terhadap senario Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) hari ini yang boleh dikatakan hampir 90 % daripadanya cenderung kepada pembangkang ?

Saya mengucapkan terima kasih atas kedatangan saudara. Pertama, saya tidak nampak bahawa apa yang berlaku atau wujud pada MPP ini tidak menggambarkan bagi saya, kecenderungan mereka kepada pembangkang.

Tidak menggambarkan ?

Tetapi ianya menggambarkan bagaimana mahasiswa mendokong idealisme perjuangan mereka sendiri yang bebas danpada sebarang pengaruh politik sama ada kerajaan atau pun parti pembangkang. Cuma masalah jika dikatakan ada sens mahasiswa yang dianggap ada persamaan dengan parti pembangkang. Itu menunjukkan satu keberanian dari pihak mahasis\va untuk mengambil satu tindakan atau pendirin terhadap sesuatu isu yang bertentangan dengan kerajaan.

Ini menunjukkan satu perkembangan sihat terhadap generasi baru dalam negara kita. Saya lihat bahawa ianya juga menggambarkan - bagaimana citarasa pemilihan MPP sekarang ini - sama ada kita nak kata pembangkang atau tidak - walaupun saya tidak setuju tersendiri yang tidak mudah dikuasai dan dikongkong oleh parti pemerintah.

Bagaimana Tuan Hj berkata dia orang ini (MPP) bebas sedangkan ada golongan yang mendakwa aktivis PAS telah menyusup masuk dalam gerakan mahasiswa lantas membentuk mereka ini sejak bertahun dulu sehingga akhir ini menghasilkan keadaan sebegini ?

Kalau nak dikatakan UMNO pun ada menguasai persatuan pelajar. Kita tak boleh melihat soal kerana aktivis Pas menguasai sesuatu perkara seperti soal ini. Yang memilih mereka adalah mahasiswa. Mahasiswa punya citarasa dan punya idealisme perjuangan yang tersendiri.

Hakikatnya ia (MPP) dipilihlahkan ?

'Ya (MPP) dipilih.

Tuan Hj. kini menjadi idola sebagai idealisme mahasiswa - adakah Tuan Hj. gembira dengan situasi ini dan tidakkah ini menguburkan idealisme mahasiswa tidak sepatutnya berpihak ?

Saya sendiri tidak tahu sama ada saya menjadi idola kepada mahasiswa atau tidak. Ini soal pandangan orang kepada kita. Tetapi bagi sayalah bahawa - sama ada seseorang itu menjadi idola kepada satu golongan masyarakat sebenarnya tidak sepatutnya mematikan idealisme mahasiswa - khususnya dalam konteks mahasiswa.

Saya lihat mahasiswa hari ini berdiri atas idealisme perjuangan berasaskan kepada kebenaran, keadilan dan kebebasan. Ini yang harus dilihat. Sebab itu bagi saya - satu ketika dulu Mahathir juga dikagumi masyarakat Malaysia awalnya - seolah-olah dia juga menjadi idola kepada sebahagian rakyat Malaysia yang satu ketika dulu kagum dengan perubahan yang dibuat oleh Mahathir di peringkat awal dia naik menjadi Perdana Menteri tetapi akhirnya Mahathir ditentang pada hari ini. Nak menunjukkan bahawa seseorang walaupun dilihat penuh dengan kagum - boleh jadi dirinya sebagai idola tidaklah mematikan idealisme perjuangan satu-satu bangsa satu-satu masyarakat satu-satu rakyat. Ini terbukti kepada Mahathir. Mahathir sendiri ditentang pada hari ini oleh masyarakat Malaysia.

Maksudnya kekaguman tidaklah mematikan perjuangan ?

Ya..

Perjuangan mahasiswa hari ini - ada yang mengatakan mahasiswa hari ini masih mencari-cari - ada yang mengatakan mereka ini (mahasiswa) menjadi boneka baik kepada PAS atau UMNO. Dengan tuntutan sifat diri mahasiswa - sebagai golongan yang memperjuangkan ilmu dengan situasi semasa - baik politik atau pun masyarakatnya - pada pandangan Tuan - apa yang boleh diperjuangkan dan ke mana arahnya ?

Pertama sekali - saya sangat gembira bila wujud suasana mahasiswa berjaya membebaskan diri mereka dan menjadi boneka kerajaan pemerintah. Maknanya mahasiswa pada waktu itu telah mampu berdiri dalam satu situasi di mana mereka menjadi check and balance bagi pihak rakyat. Check and balance terhadap perjalanan pengurusan kerajaan bagi pihak rakyat.

Kalau nak dikatakan mereka menjadi boneka - saya bersetuju mereka menjadi boneka kepada rakyat. laitu mereka memperjuang hak dan kehendak rakyat dalam negara kita. Dalam suasana yang seperti ini saya bersetuju mahasiswa perlu ada jati diri dan perkembangan itu menggambarkan bahawa wujudnya jati diri di kalangan mahasiswa dengan satu idealisme perjuangan yang didokong oleh mahasiswa pada hari ini sehingga mampu membebaskan diri mereka daripada menjadi boneka kepada parti pemerintah. Dan ini sudah tentulah bahawa suara mahasiswa adalah merupakan suara-suara untuk melihat masa depan negara kita secara lebih cemerlang dalam semua hal.

Tuduhan yang mengatakan mahasiswa menjadi boneka pembangkang ?

Saya tidak melihat mahasiswa menjadi boneka pembangkang. Saya melihat mahasiswa menjadi boneka rakyat.

Kepentingan akademik vs ko-kurikulum dan persediaan menjadikan diri pemimpin untuk masa depan ? Senario hari ini, ada pihak yang kurang senang dengan penglibatan sesetengah mahasiswa yang cemerlang dalam ko-kurikulum tetapi kurang menonjol dalam akademik.

Pertama sekali saya melihat bahawa ada mahasiswa yang memegang banyak jawatan dalam satu-satu pertubuhan atau banyak pertubuhan yang tahap akademiknya tidak cemerlang. Ada juga mahasiswa yang tak pegang apa pun tahap akademiknya tak cemerlang. Ada juga. Ada juga yang tak pegang - tak terlibat langsung, tak ada pemikiran dalam soal kegiatan ko-kurikulum ini tidak banyak dan sebagainya pun tahap akademiknya tidak cemerlang.

Yang penting pada saya ialah perimbangan. Maknanya mana-mana mahsiswa yang ingin terlibat dalam ko-kurikulum umpamanya kegiatan persatuan mahasiswa atau mana-mana persatuan perlu diimbangi dengan pencapaian akademik yang baik. Bagi saya, penglibatan mereka dalam apa-apa pertubuhan bukan menjadi alasan untuk mereka tidak cemerlang dalam akademik. Mereka seharusnya boleh mencapai kecemerlangan dalam akademik. Malah penglibatan mereka dalam persatuan dan sebagainya sepatutnya membantu kecemerlangan akademik mereka.

Sebab umpamanya seorang yang belajar sains politik Kalau dia terlibat dalam persatuan - dia akan lebih melihat soal real politik. la membantu mereka membina karisma dan gaya pimpinan untuk masa depan negara. Bagi saya bukan saja mahasiswa - tetapi juga dalam konteks ahli akademik itu sendin. Pensyarah umpamanya. Sangat berbeza pensyarah yang purely academic dengan pensyarah yang berada di tengah masyarakat. Pensyarah ekonomi kita ramai dalam universiti - tetapi mereka tidak sampai tahap kecemerlangan seperti mana Dr. Jomo. Kenapa ? Ini dipersoalkan. Maknanya - ahli akademik seperti Jomo ini dia tidak memisahkan diri dia dari soal-soal politik soal kegiatan hidup masyarakat dan rakyat dan sebagainya. Ini yang saya katakan bahawa bila seseorang itu mahasiswa atau ahli akademik turut terlibat dalam kegiatan kehidupan masyarakat maka dia akan melahirkan keupayaan diri yang sangat berbeza dari ahli akademik biasa.

Pandangan terhadap Akta Kolej & Universiti (AUKU) - perlukah ia dan bagaimana ia boleh digunakan sebagai batu loncatan ? Jika perlu ditukar - arah mana dan bagaimana ia mampu menjana pembangunan mahasiswa yang lebih unggul ?

Bagi saya, kritikan-kritikan yang dibangkitkan pada hari ini bukan bermakna kita nak menghapuskan akta. Tetapi yang kita nak ialah pindaan-pindaan tertentu yang perlu kepada satu pengkajian - untuk meminda supaya memberikan hak kebebasan kepada mahasiswa dan ahli akademik - warga universiti - supaya mereka boleh turut memberikan sumbangan dalam menyelesaikan permasalahan yang berlaku dalam negara kita.

Dan tidak boleh dilihat bahawa pembabitan mahasiswa atau ahli akademik dalam menangani persoalan isu-isu yang sangat kontroversial dalam negara kita - tidak boleh dilihat mereka sebagai golongan anti-kerajaan atau anti nasional. Mereka sebenamya sedang exercise mereka punya ilmu apatah lagi sebagai seorang ahli akademik. Keperluan sekarang ini ialah pindaan kepada bahagian-bahagian tertentu - itu memerlukan satu kajian yang menyeluruh - untuk melihat di manakah yang menyekat kebebasan mahasiswa dan ahli-ahli akademik itu sendiri.

Dan dalam keadaan sebegini rupa (akta belum dipinda) mahasiswa tidak sepatutnya melihat ia sebagai satu penghalang kepada mereka untuk nak memperkatakan sesuatu untuk kepentingan rakyat. Mahasiswa dan ahli akademik sepatutnya bergerak melangkaui akta tersebut - barulah ia menjadi batu loncatan kepada mahasis\va - walaupun mungkin mereka akan dihalang oleh akta tersebut untuk mendapat pendidikan atau kecemerlangan (seperti) di halang belajar dan sebagainya Ini pengorbanan dan mahasiswa dan ahli akademik untuk memberi kesedaran kepada masyarakat dan rakyat betapa keprihatinan mahasiswa terhadap isu-isu rakyat ini dihalang oleh peruntukan-peruntukkan (akta).

Politik kampus sejauh mana kepentingannya ?

Politik kampus bagi saya merupakan asas kepada pembinaan daya kepimpinan di kalangan pimpinan politik kampus. Keduanya dan sudut excercise awal untuk mahasiswa menyertai mainan politik yang lebih luas apabila mereka menamatkan pengajian mereka di mana-mana pusat pengajian tinggi. Kerana bagi saya adalah sukar untuk seorang mahasiswa jika mereka tidak langsung terlibat dengan politik kampus Tidak mengutip pengalaman dalam politik kampus. Sudah tentu penyesuaian diri mereka dengan suasana politik di luar nanti apabila tamat pengajian merela lebih sukar tetapi jika mereka sudah ada pengalaman - yang pada saya tidak ada banyak perbezaan di antara kempen (pilihanraya kampus) dengan pilihanraya (sebenar). Ini akan memberikan satu didikan awal ke arah penyesuaian diri dalam suasana politik yang lebih mencabar di luar danpada kampus.

Tetapi sudah tentulah permasalahan yang timbul hari ini ialah kerana halangan daripada AUKU itu sendiri yang menghadkan politik kampus daripada membicarakan persoalan-persoalan yang lebih nasional yang menggambarkan citarasa rakyat.

Apa pandangan Tuan Hj. terhadap tindakan sebuah IPTA tempatan yang menetapkan - tidak boleh ada parti. Calon-calon MPP dikehendaki bertanding atas diri masing-masing semasa pilihanraya kampus ?

Bagi saya tidak sepatutnya wujud sedemikian rupa. Ada universiti lain yang masih membenarkan kumpulan atau parti bertanding dalam pilihanraya kampus. Ini menunjukkan di peringkat Kementerian Pendidikan sendiri pun tidak ada satu formula yang menyeragam kegiatan pilihanraya dan politik kampus. Ini menunjukkan bahawa satu universiti kata boleh. Satu universiti kata tidak boleh. Berasaskan kepada apa yang berlaku sebelum ini tidak menimbulkan apa-apa masalah bila wujudnya parti untuk bertanding MPP. Sebab kita nak mendidik mahasiswa ini mengurus.

Maknanya bila dia menyertai pilihanraya sebagai ahli parti dia bertanggungjawab terhadap wawasan parti. Sudah tentu bahawa dalam sistem politik demokrasi pilihanraya - satu benda yang tak boleh nak digambarkan bila seseorang itu bertanding sebagai calon bebas - bagaimana dia nak menyakinkan masyarakat tentang wawasan dia - hala tuju dia yang harus diseragamkan dan apabila mereka diberi kuasa untuk memerintah. Sebab di universiti, MPP ada kumpulan bila dia menang dia tak ada wawasan - bagaimana wawasan itu nak direalisasikan selepas dari itu ?

Oleh sebab itu bagi saya masih ada keperluan walaupun di kampus untuk pilihanraya itu berlangsung dalam suasana kepartian kerana saya kira kita harus menghormati, menghargai mahasiswa yang politik mereka boleh kita kata politik orang cerdik. Politik orang cerdik ini tidak harus dibimbangi dengan suasana perpecahan di kalangan pelajar dan sebagainya.

Wajarkah campur tangan parti politik di kampus ?

Apa yang berlaku pada hari ini lalah kegiatan politik mahasis\va itu perlu dilihat - mereka diwarnai - macam apa yang saya kata tadi - oleh idealisme perjuangan mereka sendiri. Tapi apabila pendirian perjuangan mereka dilihat ada persamaan dengan parti-parti politik sama ada parti pembangkang atau pemerintah - lalu kita cap mereka - label mereka - ini menunjukkan ada campur tangan parti politik negara kita dalam politik kampus.

Ini yang menimbulkan isu - apakah wajar atau tidak wajar campurtangan parti politik di kampus. Seharusnya kita menghormati bahawa adalah menjadi hak mahasiswa itu sendiri untuk membawa suasana trend politik dalam kampus itu sendiri berasaskan kepada citarasa idealisme perjuangan mereka.

Maksud saya dalam kita mengizinkan mahasiswa itu mencari hala tuju mereka sendiri apakah wajar campur tangan parti politik ini - dalam bentuk misalnya buka cawangan di kampus ?

Saya rasa ini soal undang-undang. Buka cawangan dan sudut perlembagaan parti - dan sudut undang-undang pertubuhan kita ada hak. Kita boleh tubuh di mana-mana. Tapi adakah ada keizinan danpada pihak universiti. Itu saja. Kalau tak ada itu - tak timbul isu.

Katakanlah undang-undang boleh diuruskan ? Dari sudut ideanya Tuan tak kisahlah ?

Kalau ada undang-undang yang boleh kita tubuh di mana-mana kita boleh tubuh. Tak ada masaiah.

Tentang cadangan Pemuda PAS hendak buka kaunter di universiti yang mendapat tentangan pelbagai pihak. Apa pandangan sekarang ?

Pandangan sama. Kita akan mengemukakan permohonan rasmi dalam sehari dua ini. Soal dia beri tak beri dia jawab secara bertulislah.

Bagaimana dengan cabaran Puteri UMNO yang mahukan Tuan membuktikan Puteri UMNO ada membuka kaunter di IPTA tempohari ?

Itu suruh dia tanya mahasiswa. Mahasiswa itu sudah melaporkan kepada Harakah dan sebagainya. Saya tak perlu terima cabaran dia. Kalau dia jadi Ketua Pemuda UMNO tak apa juga.

Tidakkah tindakan Pemuda PAS hendak membuka kaunter itu mencerminkan seolah Pemuda PAS tergugat dengan tindakan Puteri UMNO ?

Bukan soal tergugat. Kita mahu menuntut keadilan. Kita (Pemuda PAS) tak terasa pun kehadiran Puteri UMNO tu.

Halangan perjuangan mahasiswa masa kini dan cadangan mengatasinya berdasarkan pengalaman Tuan dan jangkaan semasa serta akan datang ?


Halangan mahasiswa yang pertama sekali ialah AUKU itu sendiri. Dan cadangan kita ialah pindaan terhadap AUKU itu akan memberikan kebebasan yang lebih luas kepada penglibatan mahasiswa dalam perjuangan yang lebih luas untuk menangani persoalan dan masalah rakyat dalam negara kita.

Saya lebih melihat bahawa sepertimana yang disebut oleh Tan Sri Musa Hitam selain dari AUKU ialah peranan media sendiri untuk melihat kegiatan perjuangan mahasiswa yang kadang - kadang dilabel sebagai gerakan anti nasional. Sebab itu saya menyambut baik seruan Tan Sri Musa Hitam agar golongan baru ini yang bercakap soal human right dan demokrasi tidak dilihat sebagai golongan anti nasional. Dan inilah (gambaran mahasiswa sebagai anti nasional) yang cuba digambarkan oleh separuh dari media di negara ini.

Bagaimana pula kalau saya katakan wujudnya pentadbir-pentabdir berpihak di universiti ? Yang mana saya fikir kalau AUKU itu dipinda tetapi sikap pentadbir itu macam itu juga - tak ada bezalah.

Bagi saya kalau AUKU itu dipinda secara jelas untuk memberikan kebenaran dan tidak menyekat hak kebebasan mahasiswa pentadbir tidak ada hak. Walaupun pentadbir yang sama yang memihak kepada kerajaan atau parti pemerintah atau sebagainya - itu bukan satu masalah. Itu hak depa. Dia sendiri punya stand. Pendirian dia lebih mirip kepada UMNO - itu hak dia. Kita tak boleh menyekat hak dia. Ini negara demokrasi.

Tetapi kalau ada satu peruntukkan memberikan kebebasan kepada mahasiswa - kita - warga kampus - seharusnya mendukung cita-cirta politik yang tidak dipengaruhi oleh sentimen, emosional dan sebagainya.

Ada pandangan yang mengatakan jika mahasiswa aktif berpolitik, maka akademik mereka akan terabai ?

Macam yang saya katakan tadi, kan. Bila mahasiswa teriibat dengan kegiatan persatuan dan sebagainya yang menangani persoalan semasa, nasional yang melibatkan masalah rakyat -selalunya dianggap mahasiswa teriibat dalam isu politik dalam negara kita.

Bagi saya bukan menjadi satu persoalan untuk mahasiswa mencapai kecemerlangan dalam akademik walaupun mereka teriibat dalam kegiatan pohtik kampus dan sebagainya. Yang pentmg adalah mahasis\va tidak seharusnya mengabaikan kepentingan akademik iaitu pengagihan masa yang cekap, yang baik yang hams dimiliki oleh mahasiswa. Tapi macam yang saya katakan tadi, ada mahasiswa yang tak teriibat dengan apa pun tak cemerlang jugak.

Kita pergi kepada isu PTPN yang dikatakan 4% faedah berkenaan adalah riba, boleh Tuan Hj. jelaskan ?

Bagi saya pendidikan adalah tanggungjawab kerajaan. la bukan satu bahan komoditi. la bukan satu industn untuk kita mencan keuntungan. la adalah satu tanggungjawab sosial yang seharusnya diberikan oleh kerajaan kepada rakyat. Sebab itu bagi saya, soal pengkorporatan universiti dan sebagainya tidak seharusnya berlaku. Kerana apabila pengkorporatan universiti berlaku ianya menggambarkan pendidikan hendak diperdagangkan. Pendidikan itu bukan barang dagangan. Pendidikan merupakan tanggungjawab kerajaan kepada rakyat. Oleh sebab itu bagi saya, pendidikan dan sekolah rendah sampai ke universiti seharusnya diberikan secara percuma oleh kerajaan.

Dan yang malangnya hari ini ialah apabila sampai ke peringkat universiti kita berhadapan dengan masalah pembiayaan pendidikan yang terpaksa ditanggung oleh rakyat sama ada pelajar atau mak bapak mereka. Sebab itu bagi saya walaupun 4%, ia merupakan satu yang tak sewajarnya berlaku.

Kalau kerajaan boleh membiayai peruntukan kewangan yang besar untuk menyelamatkan syarikat korporat yang terdapat dalam negara kita kenapa kita tak boleh memperuntukkan sejumlah wang yang besar yang dianugerah oleh Tuhan minyak ke dan sebagainya untuk kepentingan pendidikan dalam negara kita.

Bagi saya, kerajaan tidak akan rugi bila dia melabur sejumlah pelaburan yang besar dalam pendidikan. Kerajaan hanya meminta rakyat melabur walaupun kena bayar tak apa untuk pendidikan (kerana) menguntungkan masa depan keluarga. Begitu juga saya kata oleh kerana pendidikan ini tanggungjawab kerajaan apa salahnya kerajaan melabur secara yang lebih besar iaitu memben pendidikan secara percuma yang akhirnya melahirkan rakyat yang mampu memacu negara ini dalam semua bidang. Kita kan melahirkan manusia baik. Manusia yang ada ilmu.


Oleh sebab itu bagi saya, kalau sebelum ini kita boleh beri biasiswa kenapa sekarang tak boleh ? Sebelum ini zaman Tunku Abdul Rahman dan sebagainya kita boleh bagi biasiswa. Zaman Tunku dulu industri perkilangan, elektronik dan sebagainya bukan setakat mana. Pendapatan per kapita kita rendah. Pelaburan luar dalam negara kita tak banyak. Tapi sekarang ini pelaburan luar, industrinya berkembang, (ditambah dengan) hasil minyak. Dulu zaman Tunku mana ada minyak ? Tapi dia mampu memberikan biassiswa - atau pendidikan percuma kepada rakyat yang tidak berkemampuan termasuk sampai ke peringkat universiti.

Tuan Hj. pernah mencadangkan kuota Melayu di IPTA ditambah menjadi 60%, kenapa sekarang ini - sewaktu Lim Kit Siang dan riuh pasal kuota Melayu nak diberikan kepada Cina misalnya Tuan senyap pula.

Kita tak kata apa-apa bukan bermakna kita tak ada pendirian. Kita kekal dengan pendirian kita. Isu baru ini (kuota IPT) ditimbulkan oleh Mahathir. Mahathir mengatakan nak berikan kepada orang Cina. Mahathir mengatakan bila ada orang Cina yang tak boleh masuk universiti - yang cemerlang - yang excellent maka kuota Melayu yang kosong akan diberi kepada mereka.

Kesan IPTS di masa akan datang terhadap kuota Melayu IPTA ?

Kesannya sekarang ini apabila kuotanya di peringkat IPTS boleh dikatakan 85% (bukan Melayu) - walaupun dia tak ada kuota. Dia tak ada kuota tapi dari sudut kemasukan kemampuan dia meletakkan bahawa 85% penuntutnya adalah bukan melayu - bukan bumiputera. Di peringkat IPTA, kuotanya 55-45. Ini bermakna bahawa campur kedua-dua IPTS dan IPTA akan mengwujudkan satu jurang antara kaum di negara kita dari sudut melahirkan golongan profesional dalam negara kita. laitu orang-orang yang akan menguasai institusi dan industri yang terdapat dalam negara kita akhirnya akan dikuasai oleh masyarakat yang tidak berasaskan kepada perimbangan kaum.


Maknanya orang lain yang akan menguasai lebih dan orang Melayu. Ini sudah tentu akan memberikan kesan buruk kepada masa depan orang Melayu dari sudut politiknya, dari sudut ekonominya, dari sudut pentadbimya, dari sudut profesional dan sebagainya. Dan ini akan melebarkan jurang perbezaan antara kaum dalam hal-hal yang berkenaan pendidikan.

Sebab itu satu kaedah untuk merapat kembali jurang perlu dicari. Sebab itu saya katakan di IPTA tidak boleh lagi menggunakan 55-45. la harus menggunakan 60-40 itu pun masih belum boleh mengimbangi 85% yang dikuasai bukan Bumiputera.


Halaman Utama

 

Copyright 2001 Idealis Mahasiswa, All Rights Reserved